Yanmış tavuk göğsü mü ? O da ne ? Gevreği öğrendik tamam simitmiş, çiğdem sadece isim değil çekirdekmiş, boyozu tatmadıysanız bile duydunuz ki mutlaka İzmir'de tadın. Buraya kadar her şey güzel tamam da yanmış tavuk göğsü de nereden çıktı? İzmir'den çıkmadığı kesin!
Kendime tam anlamıyla İzmir'li diyemem ama yarı İstanbul'lu yarı İzmir'liyim diyebiliriz. Annem ve ailesi İzmir'liyken, Babam ve ailesi İstanbul'lu. Yani hayatım boyunca tatlı-sert İstanbul/ İzmir çekişmeleriyle büyüdüm. Peki benim için favori hangisi derseniz yıllardır çocukların yüzleştiği ' annen mi baban mı? ' sorusu kadar saçma olacaktır.
Hem iki şehre birden sahipken neden birini seçmek zorunda kalıyım ki? İkisinin de tadı ayrı ve ben ikisinin de tadını çıkarmayı tercih ediyorum.
Gelelim konumuza 4-5 sene önce annem beni harika bir tatla tanıştırdı. O güne kadar ne tavukgöğsü ve kazandibi severdim. Yanlış anlamayın şu tavuksuz 'yalancı tavuk göğsü' dedikleri olaya bayılıyorum.
Gerçekten burdan sormak istiyorum kim bir tatlının içine tavuk koyma fikrini ortaya attı ? Hani nugalı, fıstıklı barları anlıyorum da tavuk ve tatlı nasıl bir kafadır? Hele lif lif ağzınıza gelmiyor mu orada ben bitiyorum. Birde İstanbul'da tek bir tatlıya yetmezmiş gibi genelde kazandibi de tavuklu yapılıyor. Ee ben ne yiyeceğim peki?
İşte annem bu soruya harika bir cevap buldu. Beni tanıştırdığı lezzet İzmir'de ki ünlü mü ünlü harika mı harika Mennan Pastanesi'nin kazandibiydi. Zaten orada bir kere kazandibi yedikten sonra bırakın kazandiplerini başka hiç bir yerde ki sütlü tatlı ilginizi çekmiyor.
Skor tutmak gibi olmasın ama İzmir bu konuda kesinlikle golü atan taraf. Tavuk göğsünü yakıp 'alın size kazandibi yaptık' demek yerine mükemmel kıvamda, tavuksuz yani olması gerektiği gibi yapılmış bir tatlı sunuyorlar.
Yanında istediğiniz takdirde sundukları dondurmalar ise cennetten çıkma. Karadut dondurmaları en ünlüsü ve kendisi bir harika. Fakat en son ziyaretimde mevsimi olmadığı için karadutlu yoktu bizde şeftalili dondurma istedik ve canınızı çektirmek gibi olmasın ama bu sezon yediğim bütün şeftalilerden bile daha çok şeftali tadı olan bir dondurmaydı. Oturup 1 kilo bile yiyebilirdim.
Konak'a yolunuz düşerse, ne yapıp edip düşürün, Mennan dondurmalarının ve o harkulade kazandibinin tadına bir bakın derim. Tabi bir de üstüne Kızlar Ağası'nda kahve keyfini eksik etmeyin :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder